- Voor de economie van Rusland dreigt een scherpe afkoeling in 2025, waarschuwt de centrale bank van het land.
- De economische groei kan fors terugvallen, nu de economie oververhit raakt.
- Tekorten op de Russische arbeidsmarkt en westerse sancties gaan hun tol eisen.
- Lees ook: Waarom de ‘braindrain’ van hoogopgeleide Russen het grootste probleem is voor de economie van Rusland
De groei van de economie van Rusland, die gebaseerd is op hoge uitgaven voor de oorlog in Oekraïne, zal volgend jaar haperen. Tekorten op de arbeidsmarkt en de druk van westerse sancties kunnen de “oververhitte” economie onderuit halen, schrijft de centrale bank van Rusland in haar jaarverslag.
Hoewel de Russische economie dit jaar naar verwachting met maar liefst 4 procent zal groeien, loopt de productiecapaciteit van het land tegen z’n grenzen aan, aldus de Centrale Bank van Rusland.
De Centrale Bank verwacht dat de economische groei in 2025 terugvalt tot een half tot anderhalf procent. In 2016 bedraagt de groei naar verwachting 1- tot 2 procent, meldt zakenkrant Financial Times.
“De beschikbare productiecapaciteit is uitgeput”, zei vicegouverneur Alexei Zabotkin van de Centrale Bank afgelopen week tegen verslaggevers. “Het expansietempo wordt afgeremd door sancties en door fysieke productiebeperkingen. De economie heeft hiervoor ook extra arbeidskrachten nodig.” Het tekort aan werknemers is volgens Zabotkin sterk toegenomen.
Schrijnend tekort aan werknemers op Russische arbeidsmarkt
Dit dilemma dook voor het eerst op toen Rusland in 2022 Oekraïne binnenviel en een deel van zijn beroepsbevolking naar het front stuurde. Het gedwongen mobilisatiebevel van vorig jaar maakte het tekort op de arbeidsmarkt nog groter, omdat er ook een groep van naar schatting 1 miljoen Russen is die het land is ontvlucht. Eind 2023 zou het land naar schatting een tekort hebben van bijna 5 miljoen werknemers.
Het zette Russische bedrijven onder druk om de lonen te verhogen, in een poging om nieuwe werknemers aan te trekken. Volgens de FT steeg het nominale loon in het eerste kwartaal van 2024 met 19,2 procent en kwam de loonstijging in het tweede kwartaal iets lager uit. Het tekort aan arbeidskrachten heeft de verwerkende industrie, de handel en de landbouw het hardst getroffen, aldus het rapport van de Russische centrale bank.
Stijgende lonen en hoge overheidsuitgaven zijn een recept voor een hogere inflatie, waarvan de Centrale Bank verwacht dat die tegen het einde van dit jaar tussen de 6,5- en 7 procent zal bedragen. De centrale bank acht het onwaarschijnlijk is dat de rentetarieven - die nu 18 procent bedragen - kunnen dalen tot onder de 10 procent.
Intussen zijn westerse sancties de afgelopen maanden alleen maar verscherpt. Eind augustus kondigde de VS nog een uitgebreid sanctiepakket aan tegen buitenlandse entiteiten die de Russische oorlogsproductie ondersteunen.
De Centrale Bank van Rusland stipt in haar rapport ook andere economische scenario's aan, zoals een economische “deglobalisering” die gepaard gaat met hogere rentetarieven. In deze situatie zou de economie van Rusland volgend jaar met maar liefst 3 procent tot 4 procent krimpen.
De vooruitzichten van de Centrale Bank lijken in lijn met westerse voorspellingen, aangezien het Internationaal Monetair Fonds ook verwacht dat het momentum voor de Russische economie in 2025 zal afnemen.